Универзитетска лабораторија за генетика во Битола
 1. Испити кај Вонр.проф.д-р Сашо Стојановски

  читај повеќе >>>>
 2. Хемија и Биохемија

  читај повеќе >>>>
 3. Термини за априлска сесија

  читај повеќе >>>>
 4. ИЗВЕСТУВАЊЕ

  читај повеќе >>>>
 5. IKNOW Анкети

  читај повеќе >>>>
 6. Априлска испитна сесија

  читај повеќе >>>>
 7. Известување за практичен дел од настава

  читај повеќе >>>>
 8. УКЛО ТРИВИУМ Натпревар во ораторство

  читај повеќе >>>>
 9. Колоквиум кај проф.д-р Гоце Костовски

  читај повеќе >>>>
 10. Предавања кај проф.д-р Гоце Костовски

  читај повеќе >>>>
 11. Испити кај проф.д-р Гоце Костовски

  читај повеќе >>>>
 12. Испит Анатомија

  читај повеќе >>>>
 13. Јануарска сесија

  читај повеќе >>>>
 14. ИЗВЕСТУВАЊЕ

  читај повеќе >>>>
 15. Термини за испити

  читај повеќе >>>>
 16. Ноемвриска сесија

  читај повеќе >>>>
 17. Дополнителен конкурс за IV уписен рок

  читај повеќе >>>>
 18. ИЗВЕСТУВАЊЕ

  читај повеќе >>>>
 19. Септемвриска сесија

  читај повеќе >>>>
 20. НАДВОРЕШНА ЕВАЛУАЦИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТОТ

  читај повеќе >>>>
 21. ИЗВЕСТУВАЊЕ

  читај повеќе >>>>
 22. Пријавување за јануарска сесија 2017

  читај повеќе >>>>
 23. Семинарски Микробиологија

  читај повеќе >>>>
 24. УПИСИ 2017

  читај повеќе >>>>
 25. Повик на Европската Агенција за безбедност на храна

  читај повеќе >>>>
 26. Задолжителна пракса

  читај повеќе >>>>
 27. Каталог на капитални книгоиздателски проекти од Министерство за Образование на РМ

  читај повеќе >>>>
 28. Распоред на предавања

  читај повеќе >>>>
 29. Известување

  читај повеќе >>>>
 30. Водич за изработка на завршен труд

  читај повеќе >>>>
 31. Амбулантна клиника 1 и 3

  читај повеќе >>>>
 32. Прва генерација апсолвенти

  читај повеќе >>>>
 33. Лого на ВФБ

  читај повеќе >>>>
 34. Лабораторија за генетика

  читај повеќе >>>>
 35. Документи за пракса

  читај повеќе >>>>
 36. СООПШТЕНИЈА

  читај повеќе >>>>
 37. Предметна програма

  читај повеќе >>>>
 38. ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ЛАБОРАТОРИИ

  читај повеќе >>>>
 39. КОНЕЧНА РАНГ ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ ВО ПРВ УПИСЕН РОК

  читај повеќе >>>>
 40. ИНФОРМАЦИЈА

  читај повеќе >>>>
 41. ВОДИЧ НА СТУДЕНТИТЕ КАКО ДА ИЗРАБОТАТ СЕМИНАРСКА РАБОТА

  читај повеќе >>>>
 42. Потребно за префрлување од друг сроден факултет

  читај повеќе >>>>
 43. Универзитетска лабораторија за генетика во Битола

  читај повеќе >>>>
 44. Премиерот на отворањето на Ветеринарниот факултет во Битола

  читај повеќе >>>>
Macedonian Albanian Bulgarian Croatian English French German Greek

Geneticka_labaratorija_bitola

Ова е прва ваква опремена лабораторија на битолскиот универзитет, а во опремата државата вложи половина милион евра. 

„Тука ќе се вршат ДНК анализи, а ќе може да се соработува со факултетот за безбедност, и други институиции, на пример со судовите ако им е потребна ДНК анализа за одредени случаи. Спремни се да порават вакви генетички анализи и има многу други можности за генетички анализи, среќни сме што тоа го имаме сега. Целосно се опремени просториите и она беше порано руинирана зграда, посебно на долниот спрат и визбите каде имаше вода, направена е дренажа и комплетно се опремени просториите по сите стандарди“, вели Златко Жоглев, ректор на Битолскиот универзитет.


Според него целта е да се унапреди научно-истражувачката работа. 

„Самата настава, предавањето да биде засновано на истражување. Не можете да им предавата на студентите нешто што другите го направиле. Треба да се автентично да се види на просторот каде се образуваат и да може да се спореди со она што другите го направиле. За тоа е важно да има истражувања и фундаментални и конкретни истражувања од одредени области. Тогаш и самите професори кои прават истражувања кога ќе застанат пред студентите имаат аргументација да кажат, докажат некои тези или да ги негираат“, додава Жоглев. 

Со ваквите инвестиции ректорот вели дека се внесува ренесанса во високото образование зашто со години не беше вложувано во научно-истражувачата работа, па таа некако беше запоставена. Тој посочува дека во цела Европа тренд е високообразованите институции да се ориентираат истражувачки. 

Статистиките покажале дека европските универзитети, освен оние во Англија заостануваат позади американските кога се работи за истражувачка настава. Токму затоа последните десетина години на сите позначајни конференции во Европа континуирано се зборувало за поголема застапеност на истражувањата. Критериумите за вреднување на квалитетот на универзитетите сега се пред се врзани со тоа колку имаат истражувања, вели професорот Жоглев.

Веста е превземена од Радио Слободна Европа